Een seizoen is een indeling van het jaar die wordt gekenmerkt door veranderingen in weer, ecologie en hoeveelheid daglicht. Op aarde zijn seizoenen het resultaat van de baan van de aarde rond de zon en de axiale helling van de aarde ten opzichte van het eclipticavlak. In gematigde en poolgebieden worden de seizoenen gekenmerkt door veranderingen in de intensiteit van het zonlicht dat het aardoppervlak bereikt. Door variaties hiervan kunnen dieren een winterslaap ondergaan of migreren, en kunnen planten inactief zijn. Verschillende culturen bepalen het aantal en de aard van de seizoenen op basis van regionale variaties.
In mei, juni en juli wordt het noordelijk halfrond blootgesteld aan meer direct zonlicht omdat het halfrond naar de zon is gericht. Hetzelfde geldt voor het zuidelijk halfrond in november, december en januari. Het is de axiale helling van de aarde die ervoor zorgt dat de zon tijdens de zomermaanden hoger aan de hemel staat, waardoor de zonnestroom toeneemt. Vanwege seizoensgebonden vertraging zijn juni, juli en augustus echter de warmste maanden op het noordelijk halfrond, terwijl december, januari en februari de warmste maanden zijn op het zuidelijk halfrond.
In gematigde en subpolaire regio’s worden vier seizoenen op basis van de Gregoriaanse kalender algemeen erkend; lente, zomer, herfst of herfst en winter. De definitie van seizoenen is ook cultureel. In India uit de oudheid worden zes seizoenen of Ritu op basis van Zuid-Aziatische religieuze of culturele kalenders zelfs vandaag de dag erkend en geïdentificeerd voor doeleinden zoals landbouw en handel.
Een seizoen of jaargetijde is een jaarlijks terugkerende periode van 3 maanden die wordt gekenmerkt door veranderingen in weer, ecologie en hoeveelheid daglicht. Op aarde komen seizoenen uit de baan van de aarde rond de as en de as van de zon ten opzichte van het ecliptische vlak.
In gematigde en polaire regio’s worden de seizoenen gekenmerkt door veranderingen in de intensiteit van zonlicht die het aardoppervlak bereikt, waarvan variaties de oorzaak kunnen zijn dat dieren een winterslaap krijgen of migreren en dat planten inactief zijn.
Verschillende culturen bepalen het aantal en de aard van seizoenen op basis van regionale variaties.
In de maanden mei, juni en juli wordt het noordelijk halfrond blootgesteld aan meer direct zonlicht omdat het halfrond naar de zon kijkt. Hetzelfde geldt voor het zuidelijk halfrond in november, december en januari.
Het is de axiale kanteling van de aarde die ervoor zorgt dat de zon tijdens de zomermaanden hoger aan de hemel staat, waardoor de zonneflux toeneemt. Vanwege seizoen achterstand zijn juni, juli en augustus de warmste maanden op het noordelijk halfrond, terwijl december, januari en februari de warmste maanden zijn op het zuidelijk halfrond.
In gematigde en subpolaire regio’s worden vier seizoenen gebaseerd op de Gregoriaanse kalender die algemeen erkend is: lente, zomer, herfst en winter. De definitie van seizoenen is ook cultureel. In India werden al vanaf de oudheid zes seizoenen of Ritu erkend en geïdentificeerd, gebaseerd op Zuid-Aziatische religieuze of culturele kalenders en voor doeleinden zoals landbouw en handel. Ecologen gebruiken vaak een model met zes seizoenen voor gematigde klimaatregio’s die niet gebonden zijn aan vaste kalenderdata: prelentale, lentale, zomerse, serotinale, herfstachtige en hibernale. Veel tropische regio’s hebben twee seizoenen: het regenseizoen of het moessonseizoen en het droge seizoen. Sommigen hebben een derde koel, mild of harmattan seizoen. Seizoenen hadden vaak een speciale betekenis voor agrarische samenlevingen, wier leven draaide rond plant- en oogsttijden, en de wisseling van seizoenen werd vaak vergezeld door rituelen.
In sommige delen van de wereld leggen sommige andere “seizoenen” de timing vast van belangrijke ecologische gebeurtenissen zoals het orkaanseizoen, het tornadoseizoen en het wildvuurseizoen. De meest historisch belangrijke hiervan zijn de drie seizoenen
– overstroming, groei en laag water – die eerder werden bepaald door de voormalige jaarlijkse overstroming van de Nijl in Egypte.
Lisianthus is jaarrond beschikbaar en dit geeft een perfecte kans om met Lisianthus in te spelen op de seizoenen, pastelkleuren in de lente, felle kleuren in de zomer, de donkere tinten voor herfst en winter.
In het grote assortiment van Lisianthus is absoluut een variëteit voor elk seizoenen beschikbaar, wat Lisianthus ook een perfecte bloem maakt voor alle evenementen in alle seizoenen.